„Kultura Włączania” – relacja z festynu

W dniach 8 do 9 września 2018 w Sokołowie Podlaskim w ramach programu „Kultura Włączania” odbyły się warsztaty oraz animacje przygotowane przez organizacje o niekwestionowanych osiągnięciach w pracy z osobami niepełnosprawnymi.

Z wielką Duma i radością mogliśmy być częścią tego przedsięwzięcia, obok takich organizacji jak

Polska Fundacja Osób Słabosłyszących,
Fundacja Polska Bez Barier,
Polski Związek Niewidomych Instytut tyflologiczny,
Stowarzyszenie Centrum Wspierania Aktywności Lokalnej CAL,
Fundacja Machina Zmian,
Centrum Integracji i Rozwoju Agata Spała.

W ramach działalności statutowej Fundacji Animacji Marzeń na naszym stoisku stworzyliśmy studio fotograficzne, gdzie każdy uczestnik festynu mógł mieć zrobione zdjęcie. Przed obiektywami naszych aparatów przewinęło się wielu w ludzi zarówno pełnosprawnych jak i z niepełnosprawnościami. Robiąc zdjęcia zachęcaliśmy do wspólnego działania osób pełnosprawnych i niepełnosprawnych na rozmaitych polach a zwłaszcza w dziedzinie fotografii. Opowiadaliśmy o naszej działalności: organizowaniu zajęć, warsztatów spotkań oraz wyjazdów integracyjnych.
Zachęcaliśmy do udziału w naszym najnowszym projekcie: SAFARI FOTOGRAFICZNYM kierowanym do wszystkich miłośników fotografii pełnosprawnych jak i z niepełnosprawnościami.

Przez nasze działania chcemy udowodnić, że nie istnieją żadne bariery aby zostać fotografem. Chcemy dzielić się naszą wiedzą i doświadczeniem z wszystkimi miłośnikami fotografii. Podobnie jak inni uczestnicy festynu obalamy mity, że osoby z niepełnosprawnościami nie mogą uczestniczyć w życiu społecznym i kulturalnym.

Dodatkową atrakcją naszego stoiska były fotografie drukowane na miejscu, które na długo zostaną pamiątką dla wszystkich którzy nas odwiedzili.

Comments are closed.